Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Voor het eerst AOW in 2020? Let op!

Geplaatst op: 06-12-2019, 14:05:31

Bereikt u in de loop van 2020 de AOW-gerechtigde leeftijd, zijn uw enige inkomsten in 2020 een AOW-uitkering en heeft u een fiscaal partner die voldoende belasting betaalt en die alle overige inkomsten, aftrekposten en het vermogen aangeeft in de aangifte?

Zorg er dan voor dat u tot en met de maand voorafgaand aan het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd een voorlopige teruggaaf krijgt voor de heffingskortingen. In veel gevallen is de belastingteruggaaf op die manier hoger dan wanneer u na afloop van 2020 via een gewone aangifte belasting zou terugvragen.
Het kan zomaar honderden euro’s schelen. Regel die voorlopige teruggaaf direct goed (zie de instructies in de LET OP) en wacht er niet mee tot u de AOW-leeftijd heeft bereikt of tot u aangifte gaat doen, want dan bent u te laat om nog van dit voordeel te mogen profiteren.

LET OP: Zorg ervoor dat op uw voorlopige aanslag 2020 geen inkomsten, aftrekposten en vermogen zijn vermeld. De AOW-uitkering mag hier dus ook nog niet op staan, en er mogen ook geen aftrekposten of vermogen aan u worden toegerekend. Als de Belastingdienst dat automatisch wèl heeft gedaan — bijvoorbeeld omdat het uw gewoonte was om in de afgelopen jaren het vermogen onderling te verdelen — moet u uw voorlopige aanslag laten aanpassen. Dat kan via www.belastingdienst.nl > Mijn Belastingdienst. Zet daarnaast de voorlopige teruggaaf stop met ingang van de maand waarin u de AOW-leeftijd bereikt (vaak doet de Belastingdienst dit automatisch, maar niet altijd).

Bron: nieuwsbrief FiscAlert van 6 december 2019

Ga terug naar de vorige pagina